Pelgrimsroute door Gorinchem

Het Pelgrimspad is een lange-afstand wandelpad bestaande uit twee delen. Deel een loopt van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van 's-Hertogenbosch naar Visé in België. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven.

De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, hoewel dit meer een associatie is dan dat hiermee een historische route vanuit de Nederlanden naar die bedevaartsplaats is gereconstrueerd. (Voor zover dergelijke routes destijds vast lagen, gold dat slechts voor de routes vanuit een aantal plaatsen in Frankrijk naar de Pyreneeën en van de Pyreneeën naar Santiago. De route voert echter wel langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

De route begint bij het Centraal Station in Amsterdam. Via Schoonhoven, Groot-Ammers en Alblasserdam gaat de route naar Hardinxveld. Via Boven-Hardinxveld loopt de pelgrim via natuurgebied Avelingen om via de stadswallen vervolgens met de pont naar Woudrichem overvaart om de tocht te vervolgen.

De Open Kathedraal streeft er naar om met een plek op de Gorcumse stadswallen een plek in te nemen in de Pelgrimsroute. Op deze Locatie stond in het verleden het complex van de Blauwe toren, waarin de Martelaren enige nachten gevangen zaten. 

Klik hier voor meer informatie

pelgrim.jpg